Duurzaamheid en winstgevend onderhoud

Blog

Naar blog overzicht
Duurzaamheid en winstgevend onderhoud gaan hand in hand
23-02-2017

Onderhoud is de motor van uw bedrijfsvoering. Over het geheel genomen speelt onderhoud van materieel een bepalende rol in de winstgevendheid van uw bedrijf, bij uw reputatie en de continuïteit van uw bedrijfsvoering.

Wanneer periodiek, preventief en reactief onderhoud aan materieel goed gepland en uitgevoerd wordt, verlengt het de levenscycli van uw materieel, vermindert risico’s en overheadkosten en verbetert het de klanttevredenheid. Wat u hiervoor terugkrijgt is meer dan alleen gezonde winstmarges. Bedrijven die opereren in het speelveld van verhuur-, lease- en service van materieel ontdekken dat goed georganiseerde onderhoud leidt tot duurzame bedrijfsvoering.

‘Duurzaamheid’ is niet louter een modewoord. Veelal wordt het geasocieerd met een bepaalde manier van werken wat leidt tot verminderde impact op het milieu. Duurzaamheid reikt echter verder. Het betreft milieu- als ook sociaal- en economische- aspecten. Interessant te weten daarbij is, dat bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), duurzaamheid niet ten koste gaat van winstgevendheid maar, juist hand in hand gaan. Strategisch gedefinieerd en opgezet materieelonderhoud draagt hier aan bij. Door consequent, gestructureerd en tijdig onderhoud verlengt u de levensduur, prestaties en inzetbaarheid van uw materieel. Als u slim zakendoen combineert met technologische innovaties, leidt dit per definitie tot een duurzaam resultaat:

Milieuvoordelen: langere operationele levenscycli, minder afval, minder behoefte aan nieuw materieel en reserveonderdelen, verbeterd brandstof- en uitstootbeheer, vermindering van transport en opslag.

Maatschappelijke voordelen: verbeterde veiligheid en tevredenheid bij klanten en werknemers, meer mogelijkheden om samen te werken met andere bedrijven en overheden, verbeterde naleving van de regels en meer transparantie, sterkere reputatie en een toenemend vertrouwen in merkwaarde onder nationale en internationale gebruikers.

Economische voordelen: verminderde overheadkosten voor zowel materieel als hulpmiddelen, mogelijkheden om meer te doen met wat u nu bezit, mogelijkheid tot strategische groei op basis van ‘het grotere plaatje’ waarvan zowel uw bedrijf als de markt profiteert.

Het voelt misschien alsof u onder enorme druk staat om te slagen terwijl u tegelijkertijd te maken hebt met krappe marges, veeleisende klanten, toenemende wet- en regelgeving en verschillende stakeholders verspreid over verschillende locaties. Terwijl juist voor veel bedrijven, door onderhoud als strategisch proces te definieren binnen het Asset management domein, zij zowel winstgevend als duurzaam kunnen zijn.

 

Hoe maak je Asset management winstgevend en duurzaam?

Technologie is de sleutel tot winstgevend- en duurzaam Asset management. Neem als voorbeeld de serviceorders en de daaruit voortvloeiende werkorders die moeten worden gecreëerd bij materieelonderhoud en die vervolgens gemonitord en opgevolgd moeten worden. Om succesvol aan de specifieke eisen van de leveranciers en klanten te kunnen voldoen heeft u het volgende nodig:

Alle informatie over uw equipment op centrale plek. Zowel financiele als logistieke informatie die betrekking hebben op uw materieel wilt u binnen 1 oplossing onder gebracht hebben. Op het ERP-concept gebaseerde branche oplossingen garanderen de integratie over van informatie over deze 2 assen. De betreffende gegevens worden centraal en enkelvoudig opgeslagen terwijl ze vanuit verschillende bronnen kunnen worden ingevoerd: uw in-huis front- en backoffice administraties, interfaces met derden, mobiele apps en IoT-sensoren. Naast gecentraliseerde data, wilt u vanuit uw materieel kunnen doorzoomen naar overige informatie zoals van klanten en of leveranciers. Maar mogelijk wenst u ook externene gebruikers toegang te geven via een klant portaal. De informatie moet passend zijn voor de gebruiker en automatisch geüpdate worden zodat de informatie altijd actueel is.

Middelen om onderhoudsbehoeften te monitoren. Duurzaamheidmodellen zijn ontworpen om uw strategisch beleid te optimaliseren. Geautomatiseerd monitoring- en managementsystemen zijn daarbij een must. Denk bijvoorbeeld aan IoT-apparatuur die van alles meten, van het oliepeil tot de weersomstandigheden, en deze informatie voortdurend in sync houden met bijvoorbeeld het planningsdashboard of forecastingtools. Planners kunnen op deze manier ook de kritieke prestatie-indicatoren (kpi) voor materieel en onderdelen monitoren. Preventief onderhoud wordt eventgedreven en onderhoud wordt pas uitgevoerd als het echt nodig is. Ruim op tijd kan nu voorspeld worden of er mogelijke storingen aan zitten te komen. Ook servicemonteurs kunnen deze informatie verzamelen en naar de planners sturen via mobiele apparaten.

Mensen, reserveonderdelen en logistiekmanagement gelinkt aan het materieel. Planners hebben een compleet overzicht nodig van de materieel specificaties en resources die over de juiste certificaten beschikken en de beschikbaar van het materieel. Ze moeten in staat zijn om real time inzicht te krijgen in status van toeleveranciers, transporteurs, depots en voorraadposities. Met de juiste informatie binnen handbereik zijn planners in staat snel in te spelen op wijzigingen en op basis van drag en drop mutaties door te voeren in de planning. Volledig integraal Equipement management draagt bij aan de wendbaarheid van uw organisatie

Action management gestuurde serviceorders. Medewerkers moeten mobiel onderhoudsorders kunnen ontvangen waarin stap voor stap staat wat er moet gebeuren, voorzien van alle relevante documentatie van het materieel en de klant en toegankelijk op elke locatie. Middels de digitale handtekening krijgen uw medewerkers gelijk akkoord voor het uitgevoerde werk en de verbruikte middelen. Zodra alle taken gedaan zijn, wordt uw centrale systeem geüpdate en kan de werkorder worden gefactureerd en worden uw klanten, toeleveranciers, verkopers, samen met uw administratie automatisch geinformeerd.

Het resultaat van dit alles? Efficiënt, goed getimed, papierloos asset management dat uw MVO-doelstellingen kan optimaliseren. Als u van plan bent om het rendement van uw materieel te optimaliseren en maximaal winstgevend te worden, kies dan voor technologie die al gericht is op duurzaamheid.

Benieuwd hoe DynaRent Asset en Equipment Management kan bijdragen aan uw duurzaam onderhoudsdoelstellingen?

Bel of mail ons via 020-6403413 of mail